Ehdolla Espoon
kunnallisvaaleissa 2021

Tarvitsemme lisää intersektionaalista feminismiä

Vihreiden nuorten tulee purkaa syrjiviä rakenteita ja luoda pohjaa aidosti intersektionaaliselle ja feministisille yhteiskunnalle, olipa kyseessä asepalvelus, vanhempainvapaat tai kaupunkisuunnittelu.


Peppi Seppälä
Peppi Seppälä
touko 27, 2022

Otaniemi teki minusta feministin. En muista nuoruudessa erityisemmin kokeneeni syrjintää sukupuoleni takia. Sen takia olikin shokki kun yliopistossa kohtasin ensi kertaa tilanteen, jossa sukupuoleni vuoksi en ollut tarpeeksi teekkari, että olisin voinut päästä toimittamaan wappulehteä.

Otaniemessä olen joutunut oppimaan kuinka vastustetaan seksismiä, rasismia ja syrjintää ja olen ollut aktiivisesti vaatimassa naisiin kohdistuvan syrjinnän lopettamista. On ollut mahtavaa, että yhteiskunnallisen muutoksen myötä monia perinteitä on muokattu vähemmän syrjiviksi ja asenteet ovat kehittyneet.

Vihreiden nuorten tulee purkaa syrjiviä rakenteita ja luoda pohjaa aidosti intersektionaaliselle ja feministisille yhteiskunnalle, olipa kyseessä asepalvelus, vanhempainvapaat tai kaupunkisuunnittelu. Tämä vaatii kykyä tiedostaa yhteiskunnalliset valtapositiot sekä löytää keinoja niiden purkamiseen.

Samalla meidän tulee laskea kynnystä osallistua feministiseen keskusteluun. Tämä vaatii termien aktiivista avaamista sekä turvallisen tilan luomista niin, että mokaaminen on ok, mutta myös niin, että vähemmistöillä on turvallista osallistua toimintaan. Etenkin tapahtumissa pitää miettiä kuinka turvallisen tilan rikkomiseen reagoidaan niin, että se on nopeaa ja tehokasta, ilman että kuitenkaan julkisesti osoittelemme toisten virheitä.

Meidän tulee olla rohkeita, kyseenalaistaa rakenteita ja uskaltaa puhua myös vaikeista ja vähemmän suosituista aiheista.

Translain uudistamisen vaatimisen tulee olla yksi kärkiteemoistamme. Meidän tulee puolustaa translasten ja -nuorten oikeuksia sekä pyrkiä luomaan suomesta transoikeuksien kärkimaata.

Suostumuslainsäädännön lisäksi Suomen tulisi uudisaa aborttilainsäädäntöä. Tällä hetkellä Suomessa ei saa aborttia pelkästään omalla ilmoituksella ja Suomen aborttilainsäädäntö on jäänyt jälkeen muista maista. Nuorille tulee taata maksuton ehkäisy sekä maksuttomat menkat. Seksitöntekijöiden oikeudet on myös turvattava.

Meidän tulee nostaa esiin myös miehiä koskevia tasa-arvokysymyksiä, tärkeimpänä asevelvollisuus, johon puheenjohtamani asepalvelustyöryhmä on kehittänyt tasa-arvoisen ja vapaaehtoisen asepalvelusmallin jonka käyttöönottoa Vihreiden nuorten tulee edistää. Tämä tulee kuitenkin tehdä omina avauksinaan eikä niin että samalla viedään tilaa muulta tasa-arvokeskustelulta.