Vegaaninen Suomi FTW?

Muistan kun Vihreät nuoret linjasivat että Suomen tulisi olla vegaaninen. Eka ajatus oli että jos nyt ei kuitenkaan, eihän valtio voi olla vegaaninen. Toisaalta mietin omia vanhempiani jotka tienaavat elantonsa mehiläistarhaajina ja kalastajina, mitä heille kävisi vegaanisessa Suomessa?

Kun kuitenkin pohdin asiaa pidempään mietin että miksi Suomi ei voisi olla vegaaninen? On poliittinen valinta että Suomessa saa kasvattaa sikoja pienissä häkeissä mutta koirille samat olot eivät olisi hyväksyttäviä. On poliittinen päätös että Suomessa turkistarhaus on laillista vaikka useimmat muut maat ovat sen jo kieltäneet.

Tavoitteena vegaaninen Suomi tuo esiin tämän poliittisen päätöksen, se että jokin on juurtunut syvälle yhteiskuntaan ei poista sitä että taustalla on tietoinen päätös joka ylläpitää nykyistä systeemiä eikä sen muuttaminen ole luonnonlakien vastaista.

Entä jos Suomi tosiaan olisi vegaaninen miltä se näyttäisi?

Ensinnäkin muutos tulisi olemaan asteittainen jolloin siirtymätuilla ja maataloustukien uudelleen ohjauksella lakkautettaisiin valtion tuet eläinperäiselle tuotannolle. Julkisen sektorin hankintoja tulisi myös ohjat kohti vegaanisuutta (laitosruokailu yms) Samalla voisimme panostaa biodiversiteettiin, omat vanhempani voisivat toimia esimerkiksi asiantuntijoina pölyttäjien ja järvien tilanteen parantamiseksi tai harvinaisia laiduntamiseen perustuvia elinympäristöjä voitaisiin ylläpitää eläinten ehdoilla.

Kun erilaiset lihan ja muiden eläinperäisten tuotteiden korvikkeet yleistyisivät syntyisi uusia tehtaita ja sitä kautta työpaikkoja. Samalla voisimme parantaa kansanterveyttä ja lisätä vientiä. On myös mahdollista,

että esimerkiksi laboratoriossa kasvatettu keinoliha syrjäyttää eläinperäisen lihan nopeastikin, jos soluista kasvatettua nugettia ja broilerista tehtyä nugettia ei erota toisistaan ja hinnasta saadaan kilpailukykyinen miksi enää sallisimme kärsimyksen tuottamisen broilereille?

Vaikka vegaaninen Suomi ei tule olemaan vielä pitkään aikaan todellisuutta ei se ole kuitenkaan mahdottomuus, seuraavat askeleet tulevat olemaan turkistarhauksen kieltäminen ja eläinlain uudistaminen kunnianhimoisemmaksi. On täysin oma päätöksemme kuinka kohtelemme eläimiä ja luontoa, hyödykkeinä vai tuntevina ja elollisina olentoina.